lauantai 27. syyskuuta 2014

Postresin saaristolaisleipä


Olen tehnyt saaristolaisleipää hensinkiläisen ravintola Postresin ohjeella lukemattomia kertoja. Ohje on niin yksinkertaisen hyvä, että pakko jakaa se nyt myös täällä blogin puolella. Leipää tehdessä ei välttämättä tarvitse edes liata käsiään, sillä taikina sekoittuu kätevästi vaikka lusikalla. Käsittämättömän herkullista Michelin-tähdelläkin palkitun ravintolan ohjeella leivottua saaristolaisleipää.

2 vuokaleipää

7 dl piimää
1 paketti hiivaa
2 dl tummaa siirappia
2 dl kaljamallasta
2 dl vehnäleseitä
2 dl ruisjauhoja
7 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa

lisäksi noin ½ dl siirappia leipien voiteluun  
nokare voita tai margariinia vuokien voiteluun

1. Lämmitä piimä varovasti kädenlämpöiseksi mikrossa. Varo kuumentamasta liian nopeasti, koska silloin piimä juoksettuu. Sekoita lämpimän piimän joukkoon hiiva ja siirappi.  Lisää joukkoon loput kuivat aineet ja sekoita taikina tasaiseksi esimerkiksi lusikalla. 
Voitele kaksi leipävuokaa voilla tai margariinilla ja jaa taikina vuokiin. Anna kohota liinan alla lämpimässä paikassa noin 1 tunti. 

2. Lämmitä uuni 180 asteeseen. Paista leipiä uunin keskitasolla 30 minuuttia. Ota leivät uunista ja voitele pinta siirapilla. Laske lämpö 150 asteeseen ja jatka paistamista vielä toiset 30 minuuttia. Anna jäähtyä paistamisen jälkeen hetki ja kumoa leipä vuoasta. Omasta mielestäni maku on parhaimmillaan seuraavana päivänä. Säilytä leipiä jääkaapissa.


1 kommentti:

  1. Teen useinn eri liemeen, piimäänkin. Minen tajua, miksi maistuu aina hiivalta tai liekö vika maltaiden maistamisessa. Joku liian pistävä maku ja haju.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...