tiistai 24. kesäkuuta 2014

Shakshuka


Blogit ovat viime aikoina täyttyneet shakshuka-ohjeista. Shakshuka tarkoittaa alunperin Lähi-idästä kotoisin olevaa aamiaisella tarjottavaa pannua, jossa kananmunat haudutetaan kypsiksi tomaattikastikkeessa. Ruoka syödään suoraan kuumalta pannulta ja lisukkeena tarjotaan rapeaa leipää. Pannuun voi lisätä melkein mitä vain, esimerkiksi chorizomakkaraa, papuja, chiliä, erilaisia sipuleita ja myös mausteita tai yrttejä. 
Pannu ristittiin meillä kotoisasti italialaiseksi munapannuksi (sillä ainakin omaan suuhuni sana shakshuka ei meinaa taipua). Joka tapauksessa mielestäni kerrassaan loistava ruoka niin aamiaisella, brunssilla, ihan milloin vain ja missä vain tarjottavaksi! 
Oma tomaattikastikeohjeeni perustuu italialaisen kokin ja keittokirjailija Marcella Hazanin klassiseen reseptiin. Tätä käsittämättömän herkullista ohjetta kannattaa hyödyntää muutenkin, esimerkiksi pastakastikkeena.

TOMAATTIKASTIKE
noin 1 kg tomaatteja. Käytä 1-2 tölkkiä (1 tölkki=400g) hyvälaatuisia tölkkitomaatteja ja loput todella kypsiä tuoreita tomaatteja (jos teet kastikkeen kokonaan tuoreista suomalaisista tomaateista, lopputulos on oman kokemukseni perusteella liian vetinen).
1 sipuli
2-3 valkosipulin kynttä
70g voita
mustapippuria
suolaa

LISÄKSI
1 punainen makea suippopaprika
3-4 luomumunaa
kourallinen lehtipersiljaa 
pala parmesaanijuustoa
rapeaa maalaisleipää tai paahtoleipää

1. Tee ensin tomaattikastike. Kuori sipulit. Pilko keltasipuli neljään osaan ja hienonna valkosipulit. Pilko tomaatit lohkoiksi. Laita kaikki tomaattikastikkeen ainekset korkeareunaiseen kattilaan ja anna kiehua hiljalleen ilman kantta (välillä sekoittaen) noin 1 tunti. Lisää lopuksi suolaa ja mustapippuria oman makusi mukaan.

2. Suikaloi paprika. Kuumenna uuninkestävällä paistinpannulla tilkka öljyä ja kuullota paprikasuikaleita hetki niin, että ne hieman pehmenevät. Kaada tomaattikastike paprikoiden päälle. Riko kananmunat pannulle. Ripottele munien päälle vielä suolaa ja mustapippuria. Paista 225 asteisen uunin ylätasolla noin 5-8 minuuttia. Kananmunien keltuaisten tulisi jäädä hieman juokseviksi. 

3. Ripottele pannun päälle lehtipersiljaa ja raasta päälle parmesaanijuustoa. Tarjoa leivän kera suoraan kuumalta pannulta. 

VINKKI: kokeile tomaattikastiketta pastan, tuoreen basilikan ja raastetun parmesaanijuuston kera. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...