torstai 3. huhtikuuta 2014

Nyhtölammasburgeri


Nyhtöpossu on jo nähty, joten tehdään välillä nyhtölammasta. Yhdistin pitkään uunissa muhineen ylikypsän lampaanlihan pehmeisiin briosseihin ja väliin reilusti suonenjokelaista Peltolan Blue-sinihomejuustoa. Loppusilaus tapahtui tuoreilla mintunlehdillä. Lampaanviulu ostettiin niin ikään suonenjokelaiselta Satulamäen luomulammastilalta.

BRIOSSISÄMPYLÄT 12 kpl
3½ dl maitoa
1 pss=11g kuivahiivaa
noin 2 rkl juoksevaa hunajaa
1½ tl suolaa
2 munaa
noin 9 dl vehnäjauhoja
100g voita

voiteluun 1 muna
päälle seesaminsiemeniä

NYHTÖLAMMAS
1 lampaanviulu noin 2½ kg (mieluiten kotimaista lammasta/luomua)
10 valkosipulinkynttä
5 salottisipulia
2-3 rosmariinin oksaa
4 dl vettä

Maldon-suolahiutaleita (tai muuta normaalia karheampaa suolaa esim sormisuolaa)
mustapippuria myllystä

LISÄKSI 
Peltolan Blue-sinihomejuustoa (myös Aura sopii)
tuoretta minttua

Sulata tarvittaessa jäinen lampaanviulu hyvissä ajoin (varaa tähän vähintään 2 vrk jääkaapissa). Ota liha huoneenlämpöön vähintään 2 tuntia ennen paistamista. Lämmitä uuni 170 asteiseksi. Kiehauta vesi kattilassa. Kuori valkosipulinkynnet. Kuori myös saloteista enimmät kuoret pois ja puolita ne. Laita sipulit uunipellille ja lisää rosmariinin oksat. Laita liha sipuleiden ja rosmariinin päälle uunipellille ja lisää kiehuva vesi pellin pohjalle. Peitä foliolla ja hauduta uunissa 5 tuntia.

Lämmitä briossisämpylöitä varten maito kädenlämpöiseksi. Lisää maitoon hiiva, hunaja, suola, 2 munaa ja sekoita. Lisää jauhot osissa vaivaten taikinaa vähintään 10 minuutin ajan. Lisää vaivaamisen aikana taikinaan pienissä osissa huoneenlämpöinen voi. Taikinan tulee jäädä melko löysäksi ja kimmoisaksi. Kohota jääkaapissa 2-3 tuntia (jääkaappikylmää taikinaa on helpompi käsitellä jatkossa).
Vaivaa jauhotetulla pöydällä taikinasta 2 pitkoa ja jaa molemmat kuuteen yhtä suureen osaan. Pyörittele sämpylöiksi ja nosta pellille kohoamaan. Kohota huoneenlämmössä liinan alla vähintään 1 tunti. Voitele munalla ja koristele seesaminsiemenillä. Paista 200 asteisessa uunissa 15 minuuttia. 

Ota lammas uunista ja anna tekeytyä vielä vähintään 1 tunti foliossa. Poista tämän jälkeen foliokääre ja nyhdä liha irti luista esim haarukkaa apuna käyttäen. Liha irtoaa todella helposti. Mausta tämän jälkeen liha Maldon suolahiutaleilla ja pippurilla. 

Halkaise briossi kahtia ja laita väliin reilusti lampaanlihaa sekä pari viipaletta sinihomejuustoa. Koristele mintunlehdillä. Voit tarjota lisäksi tsatsikia. 

VINKKI: siivilöi lihaliemi talteen ja käytä myöhemmin.

VIINIVINKKI:  espanjalainen Riojan alueen punaviini Marqués de Cáceres Crianza 2010 
13,28€ on sopivan voimakas lampaan kanssa tarjottavaksi ja sopii erinomaisesti myös sinihomejuustolle. 


2 kommenttia:

  1. Liemet tosiaan kannattaa ottaa talteen:)

    VastaaPoista
  2. Seuraavaksi suunnitellaankin mitä liemestä voisi tehdä. Kenties ramenkeittoa? :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...