lauantai 15. helmikuuta 2014

Panzanella



Panzanella on toscanalainen leipäsalaatti, joka on erityisen suosittu ruokalaji kesäisin. Siihen käytetään pari päivää vanhaa leipää ja tomaatteja. Eli kyse on itse asiassa ns hävikkiruoasta. Itse päivitin kyseisen salaatin talviversioksi paahtamalla kasvikset ja leivät uunissa ja lisäämällä lopuksi päälle palan vuohenjuustoa ja paahdettuja pinjansiemeniä. Salaatin kaveriksi paistettiin (lihan-)ystävänpäivän kunniaksi erinomaiset entrecote pihvit ja tehtiin wasabilla höystettyä tsatsikia. Salaatti toimii toki yksinkertaisenakin versiona ilman vuohenjuustoa ja pinjansiemeniä. 

noin 300-400g eri kokoisia ja värisiä kirsikka- tai miniluumutomaatteja
noin 4-5 paksua siivua vaaleaa maalaisleipää
noin 100g tuoreita herkkusieniä
1 prk aurinkokuivattuja tomaatteja
pari kourallista rucolaa
5-6 pientä salottisipulia
4 valkosipulinkynttä

LISÄKSI
pala hyvää vuohenjuustoa
pari rkl paahdettuja pinjansiemeniä

MARINADI
½ luomusitruunan mehu
3 rkl sherryviinietikkaa
noin ½ dl hyvää oliiviöljyä
mustapippuria
suolaa

WASABILLA HÖYSTETTY TSATSIKI
250g maustamatonta kreikkalaista jugurttia
1/3 kurkkua
noin 1 tl wasabia
mustapippuria
suolaa
loraus hyvää oliiviöljyä

LISÄKSI
2 naudan entrecote pihviä
nokare voita
mustapippuria
suolaa

Ota pihvit hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Itse otan pihvit pois jääkaapista 2 tuntia ennen niiden paistamista. Lämmitä uuni 225 asteeseen. Puolita tomaatit ja pilko herkkusienet. Kuori ja halkaise sipulit kahtia. Siirrä pilkotut kasvikset kookkaan uunipellin toiseen päähän. Sekoita marinadin ainekset keskenään ja sekoita kasvisten joukkoon. Paahda uunin keskitasolla 10 minuuttia. Puolita tarvittaessa aurinkokuivatut tomaatit. Pilko leivät suupaloiksi ja pyörittele leipäpalat oliiviöljyssä. Lisää 10 minuutin kohdalla aurinkokuivatut tomaatit muiden kasvisten joukkoon ja leipäpalat toiseen päähän uunipeltiä. Paahda vielä toiset 10 minuuttia.
Pilko kurkku hienoksi ja sekoita jugurtin joukkoon muiden ainesten kera. Kuumenna parila- tai paistinpannu kuumaksi, lisää reilu nokare voita ja paista pihvejä kuumalla pannulla noin 1½-2 minuuttia per puoli (medium) ja lisää molemmille puolille paiston jälkeen suolaa ja mustapippuria, mieluiten suoraan myllystä. Anna pihvien tämän jälkeen tekeytyä folionyytin sisällä parisen minuuttia. Ota kasvikset uunista ja anna niiden jäähtyä hetki. Sekoita uunissa olleet ainekset rucolan kanssa ja annostele lautasille. Lisää halutessasi päälle vuohenjuustoa ja paahdettuja pinjansiemeniä. Asettele lopuksi pihvit ja wasabitsatsikia lautasille ja nauti heti. 

Viinisuosituksena erittäin täyteläinen punainen pihviviini chilestä Canepa Genovino Carignan Syrah Carmenére 2011 18,87€


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...