sunnuntai 3. marraskuuta 2013

Tukholma

Tukholma on pullollaan toinen toistaan ihastuttavampia ravintoloita ja kahviloita. Matkustamme joka syksy viikonlopuksi Tukholmaan herkuttelemaan ja torjumaan kaamosmasennusta. Tässä koottuna kolme täydellistä herkuttelupäivää Tukholmassa.

Herkuttelu alkoi Gamla Stanissa eli vanhassa kaupungissa sijaitsevasta tapasravintolasta Cafe Tabacista , jossa olen käynyt ainakin viisi kertaa. Täältä saa erinomaista sangriaa, viskiflambeerattu häränfilee (carne de vaca al whisky) on aivan käsittämättömän hyvää ja järkiruoaksi valitsen melkein aina créme fraichella ja limellä gratinoidut tuoreet mansikat vaniljajätelön kera (alla kuvassa). Pasta-annokset ovat myös erinomaisia.


 Färska jordgubbar gratinerade med lime och créme fraiche serveras med vaniljglass.



Tukholmassa herkkusuu suuntaa seuraavaksi kauppahalliin. Ruotsalaisen ruokakulttuurin parhaimmistoon voi tutustua Östermalmin kauppahallissa. Maailman kymmenen parhaan ruokatorin joukkoon valittu halli tarjoaa niin ruotsalaisia kuin kansainvälisiäkin herkkuja. Yleensä tulemme tänne heti lauantai aamuna avaamisen jälkeen ennen lounasruuhkaa. Vuonna 1888 rakennettu halli on ehdottomasti Tukholman viihtyisimpiä paikkoja. 



Östermalmin kauppahallissa kannattaa suunnata lounaalle Lisa Elmqvistin ja Gerdan kalaravintolaan. Lounasruuhka alkaa puoliltapäivin, joten suosittelen saapumista aamupäivällä, jolloin välttää jonottamisen. Kuvassa lohi- ja katkaraputäytteiset avokadot sekä fish&chipsit.



Ruotsalaisten kahvittelukulttuuri (fika=kahvitella) on jotain mistä pidän erityisesti. Hyvän kahvikupin ja jättiläismäisen korvapuustin äärellä viihtyy tovin jos toisenkin. Yksi suosuikkikahviloistani on Cafe Saturnus Eriksbergsgatanilla.  



Kanelikorvapuusti on melkein ihmisen pään kokoinen ja maksaa 5€. Paikka tarjoaa myös erinomaisia kakkuja, salaattiannoksia ja bruchettaleipiä. Annokset ovat reilunkokoisia eli saat todella vastinetta rahoillesi. Tänne kannattaa suunnata myös brunssille. 

Uusi löytömme oli vastikään vanhaan kaupunkiin lähelle Cafe Tabacia avattu italialainen Enoteca Corvina ravintola ja viinibaari. Ihastuttava paikka ja erinomainen viinilista. Testasimme pari muutakin vanhan kaupungin viinibaaria, mutta totesimme niiden hintatason liian kalliiksi laatuun nähden. 


Lajitelma italialaisia leikkeleitä alkupalaksi. 2008 Brunello di Montalcino Collosorbo maistui leikkeleiden kanssa erinomaisesti. 



Pääruoat sai tilattua myös puolikkaina annoksina mikäli antipaston jälkeen vatsassa ei ollut tarpeeksi tilaa kokonaiselle pasta-annokselle. Testasimme pestognocchit sekä spaghetti alla vongole eli simpukkapastan (kuvat ylhäällä). Molemmat pastat olivat erinomaisia. Simpukkapastan kera maistui lasi Veneton alueen Soave Fontana Tenuta Sant'Antonio valkoviiniä vuodelta 2011. Pestopastan kumppaniksi valittiin lasin kalifornialaista Seghesio Zinfandelia.



Tiramisu tarjoiltiin hillopurkista vadelmien kera.

Sunnuntaibrunssille suuntasimme Bianchi Cafe & Cycles liikkeeseen. Kyseessä on Bianchi-polkupyöräliikkeen yhteydessä oleva lounaskahvila. Buffetpöytä tarjoilee italialaisia antipastoja sekä mm. tomaattikastikkeessa haudutettua fenkolia ja lasagnea. Buffet noin 15€. 





Ravintola Sturehofissa käyvät niin ruotsalaiset julkkikset kuin tavikset. Paikassa ei kuitenkaan mielestäni snobbailla. Ruoka on erinomaista ja viinilista sitäkin parempi. Sturehof sijaitsee Tukholman sydämessä Stureplanilla, ja on etenkin paikallisten suosiossa. Ravintola on toiminut jo vuodesta 1897 saakka, mutta sen uusi kukoistus on alkanut reilut 10 vuotta sitten, kun ravintoloitsija Pelle Sturén osti paikan. Ruokalistalta löydät valikoiman ruotsalaisen keittiön klassikoista. Alkuruokana tarjoiltava viiden ruokalajin tarjotin on ehdottomasti suosittelemisen arvoinen. Gubbrörä eli anjovis-munasekoitus, silli, graavattu lohitartar, maksapasteija sekä toast skagen tarjoillaan vanhoilta hopeatarjottimilta, jotka Pelle Sturén on löytänyt ravintolan kellarin uumenista. Simpukat merimiehen tapaan ovat varma valinta, samoin creme brúlee. 


                        Friteeratut mustekalan renkaat mustan aiolin ja sitruunan kera. 


                                             Toast skagen Sturehofin tapaan mädin kera.


Vaikka Sturehofin mielletäänkin olevan enemmän kalaravintola, oli paikan punaviinissä haudutettu häränposki aivan taivaallisen hyvää! Annos tarjoiltiin herkkusienten ja perunamuhennoksen kera.


Sturehofin bouillabaisse, krutonkia, parmesaania sekä hummerimajoneesia. Keiton kanssa maistui lasi Sancerren valkoviiniä, Henri Bourgeois Les Baronnes 2011.


                                                                      Key lime pie

Arkipäivisin lounaalle kannattaa suunnata Kungsholmenissa sijaitsevaan Mäster Andersiin. Arkisin tarjoiltava kahden ruokalajin lounas on niin suosittu, että pöytävaraus suositellaan tehtäväksi etukäteen. Ravintolan seiniä peittävät keltaiset kaakelit ja pöydät sekä tuolit ovat peräisin ravintolan perustamisvuodelta 1905.  



                                    Ankankoipea sesongin vihannesten ja sienten kera.  

Kungsholmenissa lounaalta suunnataan iltapäiväkahvittelemaan paikalliseen leipomokahvilaan Petite Franceen. Huhujen mukaan täältä saa kaupungin parasta aamiaisleipää ja paikka onkin erityisen suosittu juuri aamiaisaikaan. Omistaja Sébastian Boudet upottaa kätensä jauhoihin hyvissä ajoin ennen auringonnousua ja ryhtyy sekoittamaan päivän leipätaikinoita. Leipomokahvila Petite Francesta löydätkin kaupungin parhaat hapantaikinaleivät ja rapeimmat suklaacroissantit. Boudet kohottaa leipiään 20-40 tuntia. Kahvinautinnon voit täydentää vaikka macaroneilla, joihin käytettävä mantelijauho jauhetaan itse paikan päällä ja makuihin käytetään vain luonnollisia raaka-aineita.  Ostimme täältä kotiin tuliaisiksi mainion comtejuusto-oliivileivän. 



Södermalmin kaupunginosa on erittäin viihtyisää aluetta, josta löytyy paljon ihastuttavia pikku kahviloita ja putiikkeja. Suosikkini alueella on Urban Deli. Tämä ruokakaupan, kahvilan ja ravintolan sekoitus on jokaisen foodien ehdoton matkakohde Tukholmassa. Kotiin viemisiksi kaupasta löytyi mm. italialaista Martellin pastaa. 


Välipalaa ennen kotimatkaa Urban Delin tyyliin. Tuoreita katkarapuja, aiolia, sitruunaa sekä hapantaikinaan leivottua leipää. 

Jos pidät toffeesta, suuntaa Pärlans Konfektyr putiikkiin. Tässä pienessä puodissa keitellään itse täydellisiä karamelleja, joiden valmistamiseen käytetään vain luonnollisia raaka-aineita, kuten voita, kermaa ja sokeria. Oma suosikkini on ehdottomasti kaneli-omenatoffee. Yhtä hyvää et taatusti löydä muualta. 

Vanhassa kaupungissa sijaitseva kahvila Kaffekoppen sekä viereinen Chokladkoppen ovat molemmat suosittelemisen arvoisia ja erittäin persoonallisia kahvittelupaikkoja. Chokladkoppenista saat talvisin myös glögiä ja piparkakkuja.  

Sturehofin ''pikkuveli'' ravintola Riche ja sen yhteydessä sijaitseva Lilla Baren on myös ehdottomasti kokeilemisen arvoinen paikka ja simpukat erinomaisia.

Liharavintoloista olen kuullut suositeltavan Kungsholmenilla sijaitsevaa AG:ta sekä keskustan tuntumassa sijaitsevia Svartengrensia ja Rolf's Kökiä. Näitä emme ole vielä itse ehtineet testaamaan. Pohjoismaiden parasta sushia löydät huhujen mukaan Råkulturista läheltä Jarlaparkenia. 

Tuliaisostokset hoituvat Gordon Bleussa, josta löydät keittiötarvikkeet joka lähtöön. Herkkuputiikeista suosittelen tavaratalo Pubista löytyvää Voltairen sisarusten viihtyisää Systrarna Voltaire-ruokaputiikkia. Pubin alakerrasta löytyy nykyisin myös heidän lähi- ja luomuruokaan keskittyvä lounaskahvila.  
Elintarvikeyritys Saltå Kvarn on luomuruoan edelläkävijä Ruotsissa. Heidän putiikkinsa löydät Södermalmilta. Tuotteita on myytävänä myös mm. Nordiska Kompanietin elintarvikeosastolla. 

Kesäisin kannattaa suunnata Rosendalsin puutarhaan ja kahvilaan sekä Flickorna Helin& Voltaire leipomokahvilaan. 

Astetta fiinimpää kokemusta etsiville suosittelen Nobis hotellin Golden Baria sekä ravintola Prinseniä keskustan tuntumassa. 

Södermalmilla olen kuullut myös kehuttavan Bakverket sekä Mellqvist kahviloita, joita emme ole itse ehtineet vielä testaamaan.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...