sunnuntai 6. lokakuuta 2013

Punaviinissä haudutettu lihapata


Oma pataohjeeni on muuntunut viime vuosien saatossa tähän pisteeseen, joka lähentelee mielestäni täydellisyyttä. Resepti perustuu Glorian Ruoka&Viini lehden 06/2010 numeron ohjeeseen ranskalaisesta lihapadasta. Itse käytän pataan useimmiten noin 1 kg hirven paistilihaa ja loput nautaa. Padan maku vain paranee seuraavina päivinä, joten älä arastele tehdä sitä kerralla suurempaa määrää. Padan valmistaminen tapahtuu kahdessa eri vaiheessa, joten olen jaotellut raaka-aineet tämän mukaan.

VAIHE 1 
noin 50g voita
oliiviöljyä
3-5 kelta-, salotti- ja punasipulia
4 isoa valkosipulinkynttä
1,5 kg patalihoja
2 pkt suomalaista luomupekonia á 120g
1 pullo (ranskalaista) punaviiniä
noin 2dl lihalientä
2 rkl tomaattipyreetä
4 rkl vehnäjauhoja
nippu tuoretta timjamia
2-3 laakerinlehteä

VAIHE 2 
2 dl puhdistettuja sieniä (kaikki metsäsienet sopivat ja esim tuoreet herkkusienet)
1 pieni munakoiso
suolaa
mustapippuria myllystä

LISÄKSI
lehtipersiljaa

VAIHE 1:  
Varaa vähintään 3 litran vetoinen uunin kestävä pata. Pilko liha noin 3-4 sentin kokoisiksi kuutioiksi. Pilko kaikki sipulit suuriksi lohkoiksi. Pilko pekonit pieniksi paloiksi. 
Ruskista pekonit paistinpannulla ja siirrä pataan odottamaan.  Ruskista sipulit pekonin rasvassa pannulla ja siirrä pataan. Lisää puolet voista pannulle ja ruskista lihapaloja, kunnes ne saavat kauniin ruskean värin pintaan. Lisää mustapippuria myllystä lihapalojen joukkoon niiden paistuessa. Siirrä pannu pois kuumalta liedeltä ja sekoita vehnäjauhot sekä tomaattipyree lihapalojen joukkoon. Siirrä tämän jälkeen lihapalat pataan. 

Kiehauta lihaliemi. Lisää pataan pullo punaviiniä ja noin 2 dl lihalientä padan vetoisuudesta riippuen. Tavoitteena on, että lihapalat peittyvät juuri ja juuri nesteen alle. Tee tuoreesta timjamista nippu sitomalla se esimerkiksi paistinarulla keskeltä kiinni ja lisää padan päälle niin, että se peittyy liemen alle (voit käyttää myös maustepussia). Lisää vielä laakerinlehdet pataan.

Paista 175 asteisessa uunissa 1 tunti ilman kantta. 
(HUOM! jos laitat tässä vaiheessa pataan kannen päälle niin alkoholi ei pääse höyrystymään padasta pois ja pataan voi jäädä kitkerä maku). 

VAIHE 2:  
Pilko munakoiso noin 2 sentin paloiksi. Ripottele päälle reilusti suolaa, jotta munakoiso itkettyy. Pilko myös sienet. Puhdista tarvittaessa paistinpannu lihapalojen jälkeen kevyesti pyyhkimällä ja lisää loput voista ja tilkka oliiviöljyä pannulle. Ruskista munakoisoja ja sieniä kevyesti pannulla. Ota pata hetkeksi pois uunista. Lisää munakoisot ja sienet pataan ja sekoita. Jatka kypsentämistä vielä toinen tunti. Laita tarvittaessa loppuvaiheessa pataan kansi päälle, mikäli padan pinta alkaa tummua liikaa.

Ota pata uunista ja poista timjaminippu sekä laakerinlehdet. Tarkasta maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Anna tekeytyä hetki uunista pois ottamisen jälkeen ja ripottele halutessasi pinnalle hienonnettua lehtipersiljaa tai timjamia. Tarjoa puikulaperunoiden tai puikulamuusin kera. Padan kanssa maistuu myös kunnon ranskalainen maalaisleipä. 

VIINISUOSITUS: Canepa Finísimo Cabernet Sauvignon Malbec Syrah, Chile 12,99€.

Mikäli olet valmis satsaamaan hieman enemmän suosittelen Amarone della Valpolicella Classico I Castei, Italia 35,30€.

Mikäli haluat valita myös viinisi ranskasta suosittelen Chapoutier Rasteau 15,95€.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...