perjantai 11. lokakuuta 2013

Créme Ninon


Créme Ninon eli ranskalainen hernesosekeitto on ehdottomasti yksi monista lempiruoistani. Teen keittoa yleensä ohjeella, joka löytyy kirjasta Ruokaa Ranskasta Hansin tapaan. Keitto onkin yksi ranskalaisen keittiön klassikoista. Keiton päälle voit lisätä halutessasi rapeaksi paistettua pekonia. Keiton voit tehdä pakastetuista tai tuoreista herneistä. Itse olen kokeillut molempia, enkä ole huomannut suurta makueroa. 

3 pussia eli 600g suomalaisia pakasteherneitä
1 pieni jauhoinen peruna
2 salottisipulia
1 valkosipulinkynsi
1 rkl luomuvoita
noin 7-8 dl kana- tai kasvislientä
suolaa
valkopippuria myllystä
1,5 dl luomu kuohukermaa (tai esim Flora Kuohu 26%)
tilkka kuohuviiniä

tarjoiluun:
kevyesti paahdettuja kurpitsansiemeniä
oliiviöljyä
(rapeaksi pannulla paistettua pekonia)

Kuori ja kuutioi peruna. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynsi. Sulata voi kattilassa ja kuullota hetki sipuleita, sekoita joukkoon perunakuutiot ja kypsennä hetki. Lisää jäiset herneet, kana- tai kasvisliemi, suola ja pippuri. Anna hautua miedolla lämmöllä kannen alla noin 15 minuuttia eli kunnes herneet ovat pehmenneet. Soseuta keitto tasaikseksi esim sauvasekoittimella ja kuumenna vielä kiehumispisteeseen. Juuri ennen tarjoilua vaahdota kerma kevyesti ja sekoita keiton joukkoon yhdessä kuohuviinitilkan kera. Lisää pinnalle kurpitsansiemeniä ja oliiviöljyä sekä halutessasi pekonisuikaleet. Tarjoa heti. 
VINKKI: keiton maku syvenee mikäli valmistat sen muutama tunti ennen tarjoilua. Kuumenna tuolloin keitto kiehumispisteeseen hieman ennen tarjoilua ja lisää kermavaahto sekä kuohuviiniä. 
Juomasuositus: Engel Crémant d'Alsace Chardonnay Brut 16,99€.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...